2024-03-28T12:53:10Z
https://beyhagh.medsab.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=77
بیهق
بیهق
2008-0328
2008-0328
1387
13
1
بررسی الگوی غذایی دانش آموزان نوجوان (12-18ساله) شهر سبزوار و مقایسه آن با هرم غذایی استاندارد در سال 1386
سمیه
کرامتی
اشرف
دلبری
اکرم
کوشکی
آرش
اکابری
مقدمه: از آنجایی که هر دوره از زندگی متأثّر از دوران قبل وتاثیر گذار بر دوران بعد می باشد، در این میان نوجوانی و بلوغ یک نقطه عطف و مرحله مهمی از رشد و تکامل فرد به شمار می آید. با توجه به نقش حیاتی الگوی غذایی روی حفظ و ارتقای سلامتی این مطالعه به منظور تعیین الگوی غذایی نوجوانان دانشآموز شهر سبزوار و مقایسه آن با هرم غذایی استاندارد انجام شد.
روش مطالعه: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی می باشدکه بر روی 389 دانش آموز مقاطع راهنمایی و دبیرستان شهرسبزوار در سال که بهصورت نمونه گیری تلفیقی (طبقه ای وخوشه ای) بعد از کسب اجازه وتکمیل فرم پرسشنامه به طور مصاحبه حضوری و روش چهره به چهره با دانش آموزان اطلاعات لازم کسب گردید. دریافت گروه های غذایی از طریق پرسشنامه یادآمد24 ساعته خوراک (یادآمددوروزه) و بسامد خوراک کسب گردید. سپس داده ها طبق راه های مقیاس خانگی ودرصد خوراکی به سرونیگ وگرم تبدیل شده وارد spss گردید.
یافته ها: دراین مطالعه (42.4درصد) 165 نفر پسر و(57.6 درصد) 224 دختر شرکت داشتند میانگین سنی آنها 1.59 ±15.20 سال وزن 11.07 ± 49.17کیلوگرم و قد (10.64 ± 159.41) سانتیمتر بود. دراین مطالعه (37%) 144 دانش آموز مقطع راهنمایی و(63%) 245 دانشآموز مقطع متوسّطه شرکت داشتند. میانگین دریافت لبنیات مقطع راهنمایی 2.09± 3.81 سروینگ و در مقطع دبیرستان 1.95 ± 3.27 سروینگ، میانگین دریافت گوشت در مقطع راهنمایی 1.11± 1.82 سروینگ و در مقطع دبیرستان 0.85 ± 1.49 سروینگ ، میانگین دریافت غلات در مقطع راهنمایی8.63 ±14.76 سروینگ و در دبیرستان 7.97 ± 14.54 سروینگ ، میانگین میوه جات در مقطع راهنمایی 1.13± 1.94 سروینگ و در دبیرستان 1.20± 2.14 سروینگ ، میانگین دریافت سبزیجات در مقطع راهنمایی 0.97± 1.25 سروینگ و در دبیرستان 1.09 ± 1.32 سروینگ، میانگین دریافت قندها و چربی ها در مقطع راهنمایی 6.21 ± 10.20 سروینگ و در دبیرستان 6.56 ± 11.14 سروینگ بود.
نتیجه گیری: براساس مطالعات فوق میانگین دریافت گروههای قندها و چربی ها و غلات در دانش آموزان راهنمایی و دبیرستان شهر سبزوار بیشتر از حد استاندارد و میانگین دریافت گروه های گوشت، میوه جات، سبزیجات کمتر از حد استاندارد است.
الگوی غذایی
دانش آموزان
راهنمایی
دبیرستان
2015
07
26
6
11
https://beyhagh.medsab.ac.ir/article_650_19f9f56d542e68e46ac131501461480c.pdf
بیهق
بیهق
2008-0328
2008-0328
1387
13
1
بررسی میزان شیوع واریس اندام تحتانی در پرستاران و بهیاران شاغل در بیمارستان های سبزوار در سال 1386
محمد
عابدی
وجیهه
جعفری
زکیه
ریحانی
لادن
نجار
آرش
اکابری
زمینه و هدف: واریس یکی از بیماری های عروقی است که با شغل افراد در ارتباط است و در افرادی که به علت نوع شغل مجبورند به مدت طولانی ایستاده باشند و به خصوص در پرستاران شایع است و باعث می شود که وریدها غیر طبیعی شده و ناتوانی در دریچه های وریدی به وجود آید که این وضعیت در وریدهای سافن به طور شایع تری اتفاق می افتد. واریس اندام تحتانی با ایجاد ناراحتی های جسمی و روانی فراوان می تواند بر بازده کاری افراد تاثیر بگذارد. بنابراین پژوهش حاضر به منظور بررسی شیوع واریس در پرستاران و بهیاران بیمارستان های سبزوار انجام گرفت.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی می باشد.که در سال 1386 بر روی پرستاران وبهیاران شاغل در شهر سبزوار انجام گرفت که حجم نمونه 162 نفر بودند. جهت تعیین اعتبار علمی از روش روایی محتوا و جهت تعیین اعتماد علمی پرسشنامه از آزمون آلفا کرونباخ با ضریب اطمینان 95% استفاده شد. جهت آنالیز داده ها از آزمون مجذور کای و رگرسیون لجستیک استفاده شد. یافته ها: پژوهش بر روی 162 نفر (111 نفر زن و 51 نفر مرد) انجام شد. از این تعداد 136 نفر پرستار و 26 نفر بهیار بودند که 92 نفر(56.8%) مبتلا به واریس نبوده و 70 نفر (43.2%) مبتلا به واریس بودند. که از این میان 26.5% واریس ضعیف ،14.2% واریس متوسط و 2.5% به واریس شدید مبتلا بودند. بین جنسیت، مصرف دارو های هورمونی، سابقه ی جراحی و راه رفتن با ابتلا به واریس رابطه معنا داری در سطح 5% پیدا شد. ولی ارتباط سایر متغیر ها معنا دار نبود.آنالیز رگرسیون لجستیک نشان داد که بین همه متغییر های مورد بررسی 2 متغییر جنسیت و شغل به عنوان متغییر های مرتبط با ابتلا به واریس شناخته شدند. نتایج نشان داد که شانس ابتلا به واریس در زنان 4.03 برابر مردان و در بهیاران 3.17 برابر پرستاران می باشند.
نتیجه گیری: با توجه به شیوع بالای واریس در جامعهی پرستاران و بهیاران آموزش های لازم جهت آگاهی در شیوع از این بیماری و عوارض آن کمک کننده و مؤثر می باشد.
شیوع واریس
پرستاران و بهیاران
سبزوار
2015
07
26
11
17
https://beyhagh.medsab.ac.ir/article_651_cab5413f38ac9552097118131e4a0011.pdf
بیهق
بیهق
2008-0328
2008-0328
1387
13
1
بررسی وضعیت سلامت دهان و دندان دانش آموزان پایه سوم ابتدایی شهر گناباد در سال 1386
لیلی
محمد پور
اکرم
نور نعمت شاهی،
عصمت السادات
حسینی
سیامک
محبی
محمد
مطلبی
علی
رمضانی
زمینه و هدف: تحقق سلامتی منوط به توجه و برنامه ریزی در تمامی مؤلفه های اثرگذار بر آن است. سلامت دهان و دندان یکی از یازده شعار مهم قرن بیست و یکم شناخته شده و قبلاً نیز یکی از اجزای PHC محسوب می شد. DMFT شاخصی ساده، سریع و قابل اعتماد در تعیین سلامت دهان و دندان می باشد. پایه سوم ابتدایی از لحاظ رشد دندانی ما بین Decidous و Permanent قرار دارد و در این دوره دندانهای مخلوط مشاهده می شود که امکان dmft را نیز مقدور می سازد. این پژوهش به منظور تعیین وضعیت سلامت دهان و دندان دانش آموزان با استفاده از شاخص DMFT در شهر گناباد انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی مقطعی بوده و جامعه مورد پژوهش دانش آموزان پایه سوم ابتدایی شهر گناباد می باشد که به روش سرشماری کلیه دانش آموزان این مقطع (529 نفر) مورد معاینه و مصاحبه زیر نظر دندانپزشک قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده شامل چک لیست اندکس DMFT، پرسشنامه، آینه یکبار مصرف و سوند مخصوص بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS به کمک آزمون T، ضریب همبستگی و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: از نظر جنسیت51.2% جامعه مورد پژوهش پسر و 49.8% دختر بودند. 77.3% از مسواک و فقط8.32% از نخ دندان استفاده می کردند. dmft دانش آموزان مورد پژوهش 1.11± 3.86 و DMFT 0.22± 1.04بدست آمد که اختلاف معنی داری را در دو جنس نشان نداد. درصد کودکان عاری از پوسیدگی دندان در این بررسی 8.3% بود. آنالیز واریانس یک طرفه رابطه معنی داری را بین تعداد دفعات مسواک زدن با شاخص مربوطه نشان داد. همچنین تحصیلات والدین و بعد خانوار با DMFT ارتباط معنی داری داشتند.
نتیجه گیری: نتایج این بررسی نشان داد که وضعیت سلامت دهان و دندان دانش آموزان پایه سوم ابتدایی شهر گناباد از الگوی کشوری تبعیت کرده و نسبتاً مطلوب است و CF نیز با شاخص کشوری اختلاف معنی داری ندارد ولی از نظر اهداف WHO در حد متوسط قرار دارد.
بهداشت دهان و دندان
دانش آموزان
شاخص DMFT
شاخص CF
2015
07
26
17
26
https://beyhagh.medsab.ac.ir/article_652_d9984a02c602dda6e34daf65b02a99de.pdf
بیهق
بیهق
2008-0328
2008-0328
1387
13
1
زایمان در آب
وجیهه
طزری
نسرین
فاضل
2015
07
26
27
30
https://beyhagh.medsab.ac.ir/article_653_d9c7961a6ab9b16b3b6641e88fa049aa.pdf
بیهق
بیهق
2008-0328
2008-0328
1387
13
1
مدیتیشن
هدی
امینی
طاهره
توفیقیان
2015
07
26
31
37
https://beyhagh.medsab.ac.ir/article_654_dc24ae608cce2d4b05f8b33abe4cc732.pdf
بیهق
بیهق
2008-0328
2008-0328
1387
13
1
کتاب درمانی و وب درمانی
منصوره
فیض آبادی
2015
07
26
38
43
https://beyhagh.medsab.ac.ir/article_655_3e36c9a05832268245605cb56d049dee.pdf